De Brabantsedag is een begrip in Brabant, Nederland en zelfs daarbuiten. Wat ooit klein begon in 1958 trekt nu jaarlijks ruim 30.000 bezoekers.

Maar liefst 16 wagenbouwersgroepen met circa tweeduizend acteurs trekken door de straten van Heeze met indrukwekkende huizenhoge theaterdecors. Het publiek wordt geboeid met expressief of juist vertederend toneelspel. Ernst en humor, werkelijkheid en fantasie wisselen elkaar af en brengen het verleden van het Hertogdom Brabant op een geheel eigentijdse wijze tot leven.  Kortom, de Brabantsedag is een unieke beleving met cultuur en vermaak voor jong en oud.

Bekijk video
58ste Brabantsedag
George Willem van Heukelom: In het spoor van Heukelom

De Brabantsedag heeft ieder jaar een thema dat tot uiting komt in de cultuurhistorische optocht. Het thema is de inspiratiebron voor de zestien wagenbouwersgroepen, waaronder Vriendenkring van Gaal.

Samen met nog 2 anderen bedenk en ontwerp ik ons concept. Omdat de thema’s per jaar verschillen is het ieder jaar een uitdaging om wat te vinden. Als eerst ga je opzoek naar “iets interessants, spannends of geks” om uit te gaan beelden. Dit moet je zien als het inzicht, je hebt iets gaafs gevonden en nu. We kijken dan naar WAT we willen vertellen, WAAROM we dat willen vertellen maar vooral HOE we dat gaan vertellen. Soms doen we dit op een abstracte manier maar zeker ook ooit op een realistische manier, zolang we maar de juiste “snaar” bij het publiek raken. Dat is uiteindelijk wat je wilt. Hebben we dat eenmaal, dan beginnen we vaak wat te schetsen. Ieder heeft een ander beeld in zijn hoofd en dat proberen we samen te brengen. Uiteindelijk zorgen we ervoor dat we 1 schets hebben. Vaak maakt een ander de basis van de schets en geef ik hem uiteindelijk de juist vorm en look and feel. Om een gevoel te krijgen staan hieronder een aantal wagens waarin ik nou betrokken ben geweest met het ontwikkelen van het concept en ontwerp.

2019     |     62ste brabantsedag

De vlucht van Breda.

Mei 1940: Breda dreigt tussen de vuurlinies bekneld te raken, een slagveld wordt gevreesd. Vijftigduizend inwoners moeten hun huizen verlaten. De evacuatie is voor velen een nachtmerrie. Tientallen komen om het leven, voor anderen wordt het een maandenlange tocht tot in Zuid-Frankrijk. Achteraf blijkt de vlucht volkomen onnodig; Breda wordt door de Duitsers ingenomen zonder dat er één schot is gelost.

Bekijk video
Schets 2019
Vriendenkring van Gaal: De vlucht van Breda
2018     |     61ste brabantsedag

De Vlisco; gemaakt in Helmond, gewild in Afrika.

Wat statussymbolen Armani, Versace en Ralph Lauren voor het westen zijn, is de Vlisco voor Midden & West-Afrika. Het dragen van een jurk gebatikt met Wax Hollandaise geeft je aanzien, maakt je modieus, chic. Al 170 jaar vertegenwoordigt deze oude textielicoon uit Helmond onze provincie in Afrika. Dit door het leveren van kwaliteit en het ontwerpen van gewilde patronen.

Bekijk video
Schets 2018
Vriendenkring van Gaal: Helmond; gemaakt in Helmond, gewild in Afrika.